Bakbord - Allt du behöver veta om BakbordBakning

Mer om Bakning

Bakning har människan hållit på med enda sedan vi började odla säd. När man säger bakning tänker visa på att baka en pizza med en härlig pizzadeg men andra ser ett nybakat underbart bröd framför sig. De allra flesta associerar bakning med bakverk, baka pepparkakor, baka egna semlor eller att baka bullar.

Den som bakar professionellt kallas bagare eller konditor och har oftast en utbildning, antingen på skola eller som lärling. Vid bakning är det flera olika steg som ska genomföras korrekt för att resultatet ska bli lyckat.

Ingredienser vid bakning

Beroende på vad du ska baka så skiljer sig ingredienserna sig mycket kraftigt åt. Oftast ingår dock något sädesslag och något form av jäst.Bakning med jäsningsmedel

När man bakar är det mycket vanligt att använda jäsningsmedel för att så brödet eller bakverket mer luftigt men även saftigt. Det finns flera olika jäsningsprocesser och jäsningsmedel som används vid bakning men det vanligaste sättet att baka är med:

  • Jäst
  • Bakpulver
  • Surdeg med mjölksyrabakterier

Knåda degen

Bakning

De flesta degar ska knådas innan degens bakas i värme. Med knådning så pressas degen ihop upprepade gånger och en viktig del i bakningen. De som sker vid knådning av en deg är att glutenet som finns i säden lättare och bättre bidrar till jäsningen av degen.

Jäsning vid bakning

De flesta degar ska jäsas innan, brödet, bullarna eller pizza sätts in i ugnen. Vissa recept låter dock degen endast jäsa i ugnen.

Bakning

Bakning innebär att degen sätts in i ugnen så att värmen dels påskyndar men även avbryter jäsningsprocessen. Bakningen av brödet innebär också att brödet eller bullarna torkar snabbare och blir med fasta jämfört med degen.

Tillbehör vid bakning

Det finns många tillbehör som kan och bör användas vid bakning i köket. Några av det viktigaste baktillbehören är:

  • Bakbord
  • Hushållsassistent
  • Flera bakplåtar
  • Ugn med jämn temperatur
  • Klocka med timer