Bakbord - Allt du behöver veta om Bakbord









Bakbord

Bakbord

Ett bakbord kan vara en stor eller gigantisk skiva som används för underlag at kavla på, vid utbakning och tillverkning av bagerivaror. De flesta bakbord har tre kanter som håller mjöl, och baktillbehören på plats.

Ett bakbord kan också vara ett stort bord som är dedikerat för bakning som också kan tjänstgöra som en köksö. Hos ett bageri eller en konditori kan bakbordet vara flera meter långt och någon meter brett.

De flesta bakborden är tillverkade i trä men det förekommer också mindre bakbord i plast.



Typer av bakbord

Typer av bakbord

Det finns många olika typer, storlekar och prisklasser på bakbord att välja på. Huvudtyper på bakbord är listade nedan.

Ett bra bakbord

Bra bakbord

Ett bakbord ska inte vara för litet och ytan på bakbordet ska dels vara sträv och del lätt att göra rent. Ett mindre bakbord ska ha kanter som hjälper till att hålla degen och mjölet på plats. Det ska gå att använda bakbordet från att göra den lilla satsen vetedeg till familjens semlor till en brödsats med 5 stora lantbröd.

Storleken på ett bakbord för vuxna att arbeta ska vara minst 60x50 cm. Om bakbordet är mindre än detta är det knapp någon idé att använda det. Helst bör ett bakbord ha en storlek av minst 80x50 cm.

Alla erfarna bagare eller personer som bakar mycket föredrar definitivt ett bakbord av trä.

För oss vanliga fungerar ett bakbord i plats på 50x60 cm väldigt bra. Fördelen med bakbord i plast är ett de är enkla att göra rent och kan användas till mycket annat också.